Sivut

keskiviikko 2. maaliskuuta 2016

Toy Soldiers (1984) aka Young Soldiers aka Little Soldiers


Kuvaus: Joukko isorikkaita opiskelijanuoria (ja kun sanon nuoria, tarkoitan sillä kolmekymppisiä näyttelijöitä esittämässä teini-ikäisiä) veneilee lomailun merkeissä Karibianmeren upeissa maisemissa. Lapsenlikkanaan näillä isänmaansa toivoilla on monissa liemissä uitettu, karskin puoleinen entinen merijalkaväen sotilas, joka Kessuna (Jason Miller) paremmin tunnetaan.

Jatkuvan valvonnan alla olo ilmeisesti tympäisee opiskelijoita, ja niinpä he päättävät hieman keppostella Kessun kustannuksella, vapauttamalla aluksen mukana kulkevan kumiveneen omille teilleen. Kun pilasta ärsyyntynyt Kessu sitten ui karannutta vesipeliä takaisin hakemaan, karkaavat valvontansa alla olleet kakarat veneellä omille teilleen.

Matka vapauteen saa varsin nopeasti kurjemman puoleisen käänteen, kun eräs oppilaista teloo itsensä kännipäissään siinä määrin pahoin, että käynti lekurille on enemmän kuin paikallaan. Oppilaista Amy (Terri Garber) ja muutama muu ottavat asiakseen viedä haavoittuneen läheiseen kyläpahaseen tarvittavaa hoitoa saamaan. Asiat kuitenkin mutkistuvat entisestään, kun Amy kumppaineen päätyy ilkeän eversti Lopezin (Rodolfo de Anda) johtaman terroristipoppoon väkivalloin kaappaamaksi. Vapaus vangeille koittaisi vain siinä tapauksessa, että USA:n hallitus kaivaisi kuvettaan kolmen miljoonan dollarin verran. Summan, jolla Lopez aikoo rahoittaa omaa valtataisteluaan inhoamaansa hallitusta vastaan.

Samaan aikaan toisaalla Kessu tekee paluun veneelle, vain kuullakseen, että osa oppilaista on rantautunut maankamaralle etsimään apua hätää kärsivälle ystävälleen. Kessu tekee samoin ja pian hän jo äkkääkin viidakon keskeltä omin nokkinensa ilkeiltä vangitsijoiltaan karkuun päässeen Amyn, muiden jäädessä karuun selliinsä toistaiseksi virumaan.

Kotiin palattuaan Amy tuntee suurta syyllisyyttä toveriensa kohtalosta. Niinpä hän päättää tehdä asian eteen jotakin, varsinkin kun USA:n hallitus ei sitä tee, kieltäytyen maksamasta lunnaita terrorismia harjoittavalle juntalle. Amy tekee Kessulle, ja tämän ystävälle Buckille (Cleavon Little) tarjouksen, josta kaksikko ei aluksi ole kovinkaan innoissaan. Eikä liioin siitäkään, että Amy haluaa ottaa mukaan muut reissulta ehjin nahoin Valtoihin palaneet ystävänsä. Ääni Kessun kellossa saa kuitenkin pian toisenlaisen sävyn, kun eräs Amyn kaapatuista ystävistä löydetään hengettömänä keskiamerikkalaisen banaanivaltion Yhdysvaltain lähetystön roskapöntöstä. Pelastusretki keskelle vihreää helvettiä on valmis alkamaan...

Tuomio: Hetkinen, enkös minä ole tämän jo kertaalleen täällä arvostellut? Ei kun joo, se olikin se Linda Blairin tähdittämä Nightforce, joka ilmestyi markkinoille kolmisen vuotta tätä myöhemmin, samankaltaisella juonikuviolla varustettuna. Hauskaksihan tämän tekee se, että kumpainenkin Manaajasta tutuksi tullut naama on siis tehnyt tahoillaan samaan kategoriaan lankeavan toimintapätkän, sillä erotuksella tosin, ettei Jason Miller laula Toy Soldiersin teemakipaletta. Nythän tästä ei puutu enää kuin se, että käy ilmi, että Max von Sydowkin on tehnyt pitkän uransa aikana jotakin samantyyppistä kuin Blair ja Miller. Sen verran laiska kuitenkin olen, etten jaksa ruveta moista tässä kohdin tarkistelemaan. Jos tiedätte paremmin, niin sana kommenttiosiossa on sen suhteen tuttuun tapaan vapaa.

Millainen itse leffa sitten on ja oli? Noh, semmoista keskivertoista äksöniähän se tämäkin tuotos katsottavaksi lopulta tarjoilee. Jason Miller näyttää suurimman osan leffan kestosta äärimmäisen vaivaantuneelta, ja voin hyvin kuvitella miehen halunneen olla jossakin aivan muualla, kuin kuvaamassa tätä pätkää. Toisaalta, saattoihan hän kyllä kärsiä ilmavaivoistakin, joten ihan varmaksi en pysty sanomaani todentamaan. Näyttelijä/ohjaaja/tuottaja/käsikirjoittaja Tim Robbins on menossa mukana pienimuotoisessa roolissa yhtenä pelastusoperaatiota suorittavasta opiskelijoista, ja tarkkasilmäisimmät varmastikin bongaavat ruudultaan myös Tracy Scogginsin, jonka suurin osa parhaiten muistaa scifi-sarjasta Babylon 5. Ei pidä sotkeman vuonna 1991 ilmestyneeseen Toy Soldiersiin, vaikka terroristeja siinäkin on.


4 kommenttia:

  1. Tätä en tähän hätään muistakaan nähneeni. Se toinen mainitsemasi Toy Soldiers kyllä muistuu mieleen helposti. Niin ja Martikan samanniminen biisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uusi tuttavuus minullekin. Löytyi divarin hyllyltä, kun kävin joululahjaksi saamaani lahjakorttia törsäilemässä. Tuo jälkimmäinen Toy Soldiers lienee syytä ottaa käsittelyyn jossakin kohtaa myöskin.

      Poista

Kommentti olis kiva...