torstai 24. maaliskuuta 2011

Commando (1985)


Kuvaus: John Matrix (Arnold Schwarzenegger) on entinen erikoisjoukkojen sotilas, joka viettelee rattoisia eläkepäiviään vuoristomökillään yhdessä tyttärensä Jennyn (Alyssa Milano) kanssa. Rauha kuitenkin rikkoutuu ilkeähkön pahisjoukkion kidnapatessa Jennyn tylysti aivan Matrixin silmien alta. Yhtä väkivaltaisesta ammuskelusessiota sekä jarruttomalla autolla suoritettua takaa-ajoa myöhemmin selviää, että kaappauksen takana on mies nimeltään Bennett (Vernon Wells). Matrixin kuolleeksikin luultu, entinen taistelutoveri ja sittemmin Val Verden banaanivaltion syrjäytetyn diktaattorin, Ariuksen (Dan Hedaya) main henchman.

Syyksi Jennyn kidnappaukseen selviää Ariuksen halu päästä takaisin kiinni vallan kahvaan. Saadakseen tyttärensä takaisin, Matrixin tulisi matkustaa pikinmiten Val Verdeen ja salamurhata siellä nykyinen presidentti. Kieltäytyminen johtaisi tytön välittömään kuolemaan. Matrixille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin ottaa homma vastaan.

Lentokoneeseen päästyään Matrix listii mukana kulkevan vartijansa, hyppää pois koneesta, aloittaen tyttärensä välittömän etsinnän. Hänen on toimittava nopeasti, sillä aika on kortilla. Sitä on käytettävissä tasan yksitoista tuntia. Juuri sen verran kuin lento Val Verdeen kestää. Jenny pitäisi siis löytää ennen ajan umpeen kulumista, tai muutoin tytön hukka Ariuksen kynsissä perii. Kumppanikseen pikaiselle löytöretkelleen Matrix nappaa vastahakoisen lentoemon, Cindyn (Rae Dawn Chong), joka mielellään olisi ihan jossakin muualla kuin kostonhimoisen everstin EVP aisaparina.

Epäsuhta kaksikko saa monen mutkan kautta selville Jennyä pidettävän pienellä Santa Barbaran saarella. Sinne saavuttuaan, hampaisiin asti aseistautunut Johnny-boy julistaa yhden miehen sodan Ariuksen satapäistä armeijaa vastaan. Lopullisen taiston ollessa kuitenkin Matrixin ja Bennettin välinen koitos, josta vain toinen voi kävellä omin jaloin pois...

Tuomio: Tahattoman koominen ja samalla äärimmäisen viihdyttävä toimintapläjäys 80-luvun puolesta välistä. Täynnä uskomatonta machopullistelua, nokkelia Ison-Arskan viljelemiä one-linereita ja tietysti tuhtia, sarjakuvamaisen yliampuvaa toimintaa... Ei tosikoille :D

Ei kommentteja: