keskiviikko 31. elokuuta 2011

The Evil Dead (1981)


Kuvaus: Ash (Bruce Campbell) matkaa neljän muun nuoren kanssa syrjäiselle mökinrähjälle vapaa-ajan harrastuksia viettämään. Aluksi kaikki sujuu varsin leppoisissa tunnelmissa, mutta sitten kellarin luukku paukahtaa auki ihan itsekseen. Yllättäen. Pyytämättä. Hui kauhia minkä teki! Ottaakseen selvää mikä sai luukuun käyttäytymään huonosti, Ash, ystävänsä Scottin (Hal Delrich) kera, suuntaa tiensä alas tunkkaiseen kellariin. Cherylin (Ellen Sandweiss), Lindan (Betsy Baker) ja Shellyn (Sarah York) jäädessä ylös vahtia pitämään.

Kellarissa aikansa rymyttyään dynaaminen duo tekee merkittävän löydön. Itseasiassa useampia sellaisia. Kohtuullisen hyvässä kondiksessa oleva boomstick (That's right. shop smart, shop S-mart), pääkallotikari, Necronomicon Ex Mortis (ihmisen nahasta valmistettu ja verellä raapustettu opus), sekä kasettinauhuri, nauhoineen päivineen. Niin ja seinälle pläntätty, repaleinen Hills Have Eyes posteri. In your face, Wes Craven. IN... YOUR... FACE!!!

Julistetta lukuunottamatta löydökset päätyvät kaksikon mukana yläkertaan lähempää tutkimusta varten. Erityisesti nauhurissa oleva nauha kiehtoo nuoria, ja se pistetäänkin pyörimään. BIG MISTAKE! Nauhalta kun pääsee ihmisten ilmoille ikiaikainen loitsu, herättäen metsän perukoilla unilaatikkoon helppoa vetäneen pahuuden syvästä unestaan. Pian nauhan soittamisen jälkeen poppoon jäsenistöstä yksi toisensa jälkeen joutuu kärttyisen iivelin riivaamaksi, idyllisen mökkirauhan vaihtuessa hurmeen (ja irtojäsenten) kyllästämäksi henkiinjäämistaistoksi, josta omin jaloin ulos käveleminen ei todellakaan ole mikään läpihuutojuttu....

Tuomio: Kauhun Riivaamat on ohjaajansa Sam Raimin shoestring-budjetilla kokoon kyhäämä mörköooppera, josta on aikojen saatossa muodostunut oman genrensä ajaton klassikko. Ehdoton MUST SEE  kaikille niille, jotka vähänkin kauhuelokuvista pitävät. Se on samalla myös mitä oivallisin osoitus siitä, että hyvän leffan voi tehdä kotikutoisestkin, ilman ison studion tukea. Riittää kun omaa tarvittavan määrän oikeanlaista innokkuutta, innovatiivisuutta, hieman kyhnyä sekä joukkion tarpeeksi kajahtaneita kavereita valmiina lähtemään mukaan moiseen hullutteluun. And the rest is history, as they say.. :D Jatkoille päästiin niin vuonna 1987 (Evil Dead II) kuin myös 1992 (Army of Darkness).

4 kommenttia:

...NOIR kirjoitti...

Ash sen sanoi parhaiten ja se olkoon myös minun näkemykseni koko trilogiasta:
"Groovy!"

Tuoppi kirjoitti...

Eipä tuota paljon paremmin voisi tosiaan sanoa :D

Mörri kirjoitti...

Jännää, näytin tämän just maanantaina tai tiistaina parhaalle ystävälleni ja olin ihan innoissani, ett nyt näet kerrankin kovaa settiä! Kaverin tuomio oli: 5/10 pistettä, kamalan ylinäytelty ja muutenkin huono. Hetki piti miettiä laitanko ystävyyden poikki! VÄÄRÄUSKOINEN!!!

On tullut katsottua tämän lisäksi muutama muu, joista en ole ehtinyt blogata, kun ollut koko ajan muuta.

Tuoppi kirjoitti...

No hemmetti! Jos minulle joku olisi noin sanonut, olisin ottanut sukan jalastani ja lyönyt sillä korville moista kaveria. Ja sen jälkeen sanonut sen ystävyyden irti, poikki, halki ja vielä pinoon...Mrrr!

No minä jo ihmettelinkin, jotta oletko kokonaan kuvioista kadonnut, kun mitään ei ole juurikaan kuulunut. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä olet katsellut bloggarista poissa ollessasi...