Kuvaus: Spetsnaz-operatiivi Nikolai Rachenko (Dolph Lundgren) lähetetään Mombakaan, Afrikkaan ottamaan hengiltä Ango Sundata (Ruben Nthodi), kommunistista johtoa vastaan taistelevan sissiryhmittymän johtaja. Päästäkseen tulevan uhrinsa lähietäisyyteen Nikolai järjestää itsensä sikäläiseen vankilaan, jossa Sundatan kakkosmiestä, Kallunda Kintashia (Al White) pidetään. Niin ja löytyyhän sieltä Kallundan lisäksi myös amerikkalainen lehtimies Dewey Ferguson (M. Emmet Walsh), joka vihaa kommunisteja yli kaiken.
Vangitsijoidensa käymän rähinän päätteeksi tämä epäsuhta kolmikko karkaa posesta, suunnaten tiensä hampaisiin asti aseistautuneiden takaa-ajajien siivittämänä kohti Kallundan kotikylää. Siellä olisi kylmää oluttakin tarjolla ja kaikkee. Harmi vain, että neuvostojoukot ovat ehtineet suorittaa kylässä pientä negatiivisen puoleista pintaremonttia, ja tämän johdosta ne ohrapirtelötkin jäävät siten juomati.
Miehet poistuvat kylästä ja Kallunda johdattaa heidät sissileirin suojiin. Siellä Nikolai roudataan Sundatan käskystä heti kättelyssä lukkojen taa. Hän kun ei luota kaveriin pätkääkään. Kallundan puolustavista puheista huolimatta. Nikolai ei kuitenkaan jää laakereilleen lepäilemään, vaan karkaa (jälleen kerran) vankilastaan, hiippaillen Sundataa salamurhaamaan. Yritys menee kuitenkin pieleen sissijohtajan oveluuden ansiosta, ja Nikolai karkoitetaan keskelle autiomaata. Lajitoverinsa löytävät hänet sieltä, vieden esimiehensä puhuteltavaksi. Epäonnistumisensa takia Rachenko menettää spetsnaz-statuksensa, häntä kidutetaan ja jätetään sitten odottamaan teloitustaan. Nikolai ei tähän kuitenkaan suostu, karaten (jo kolmannen kerran) autiomaan uumeniin. Rachenko kääntää kelkkansa, julistaen sodan maanmiehiään vastaan, saaden tarvittavaa taustatukea niin savannin bushmanneilta kuin myös amerikkalaistoimittaja Fergusonilta....
Tuomio: Mainettaan parempi toimintapläjäys, josta löytyy sopiva määrä äksöniä sitä halajaville, sekä yllättäen myös hitunen ihmiskasvutarinaa, jota tämän tyyppisistä pätkistä harvemmin löytää. Ja nähdäänhän tässä elokuvassa sellainenkin erikoisuus kuin venäläissankari jenkkileffassa. Aikana, jolloin kylmä sota oli vielä käynnissä, mutta ehkä hieman jo hiipumaan päin. Rohkea veto tekijöiltä, kuten ...noir asiantuntevasti tuolla kommenttiosiossa kommentoi. Kolme tähteä, joista yksi menee elokuvassa esiintyvälle, varsin vekkulille bushmannille. Ehdottomasti tämän filkan paras näyttelijä. Dolphittomille jatkoille päästiin vuonna '94 Red Scorpion 2:sen muodossa.
3 kommenttia:
Muistaakseni Lundgren puhui joskus aikovansa tehdä tälle jatkoa ja itse ohjaavansa sen, mutta enpä ole kuullut siitä ajatuksesta mitään pitkiin aikoihin.
Tässä on mielenkiintoista se, että tässähän hyödynnettiin nimenomaan Rocky nelosen ja nimenomaan Ivan Dragon luomaa mainetta, koska missä muussa tapauksessahan pääosahahmo olisi muokattu jenkiksi, varsinkin kun ottaa huomioon elokuvan tekoajan. Tavallaan tämä on ollut rohkeakin vero, tehdä Venäläinen sankari selvästi jenkkitoimintaleffassa.
No eihän se vieläkään myöhäistä ole. Expendablesien vanavedessä kaikki on mahdollista. Jopa Red Scorpion 3: The Return of Rachenko. :D
Ja tuo mitä sanoit venäläissankarista jenkkileffassa... Se pitää kutinsa varsin oivallisesti.
Lähetä kommentti