torstai 6. lokakuuta 2011

Movie Monday - Pelottaako?

Tämän kertaiseen Movie Mondayn haasteeseen vastaaminen tulee pienellä viiveellä. Ollut kursseilla päivisin tässä, ja iltaisin ei ole oikein jaksanut blogiin mitään pahemmin kirjoitella. Mutta nyt on vireyttä päällänsä sen verran, että tähän haasteeseenkin vastailen. Tosin, olen tähän jo tavallaan kerran täällä vastannutkin, mutta eipä kait sen niin väliä. Eli leffa joka onnistui pelottamaan minua on....Invaders From Mars. Muistan kuinka kakarana katselin sen televisiosta, pelosta väristen, väliin sormien välistä tirkistellen. Ja ne painajaiset, joita sen jälkeen näin useamman yön peräjälkeen. Täynnänsä avaruudesta tulleita pahansuopia mutantteja, jotka niskaimplanteillaan muuttivat kiltit immeiset, ilkeiksi, muita ihmisiä jahtaaviksi olionkätyreiksi. Ahdistavia olivat kuulkaa ne unet. Aina siihen asti, kunnes ne loppuivat. Ohjelmisto vaihtui ja tilalle tuli jotakin muuta katseltavaa. Jotakin parempaa, vähemmän pelottavaa.

Samoin kävi myös Avaruuden piruille. Tilalle tuli muita elokuvia, tv-sarjojakin. Muistot Marsin mutanteista haalenivat. Vaipuivat unholaan. Kunnes jokin aika sitten minulle avautui mahdollisuus katsoa kyseinen elokuva uudestaan. Tällä erää katselukokemukseni oli huomattavasti rauhallisemman sorttinen. Ei pelottanut, enkä nähnyt yöllä pahoja uniakaan. Ei silti, ilman vaikuttimia en leffasta päässyt irti nytkään. Jäin nimittäin jälkikäteen pohtimaan, miksi se aikoinaan vaikutti minuun niinkin vahvasti kuin tuossa yllä kerroin. Ehkä minä jotenkin alitajuntaisesti pelkäsin itselleni käyvän kuten elokuvan pojalle, jonka vanhemmat muuttuivat alienien käsittelyssä ilkeiksi. Mene ja tiedä. Minä mikään Frasier Crane ole.


Muita painajaisten aiheuttajia: Hammer Horrorin eka Dracula, Hohto, The Incredible Shrinking Man

3 kommenttia:

Mörri kirjoitti...

Minä en oo saanu vielä vastattua tähän, kun tuli mieleen vaan Juhan af Grannin tv-sarjat, joita ala-asteella katoin pelko persiissä ja niitä seurasi kuukausien valvominen ja painajaiset. Nyt ehkä osaan vähän hillitymmin katsoa ufo-aiheisia elokuvia ja sarjoja, oon jopa oppinut niistä pitämään. Tai lähinnä noin 50-luvun jutuista.

Tuoppi kirjoitti...

Olihan ne af Grannin jutskat aikasta jänniä katseltavia. Niissä oli sellaista tietynlaista pelonsekaista tunnelmaa osattu luoda varsin hyvin...

Fire in the Sky. Siinä oli kohtuullisen hyvä UFO-pätkä. Tyyliin The X-Files ja silleen....

Mörri kirjoitti...

Mulla onkin tuo Fire in the sky hyllyssä, en ole tosin katsonut vuosiin.