lauantai 8. huhtikuuta 2017

A Town Called Bastard (1971) aka A Town Called Hell aka Una Ciudad Llamada Bastarda

Kuvaus: Meksiko, 1895. Kooltaan pieni, mutta silti äärimmäisen tehokas vallankumouksellisten joukko hyökkää johtajansa Aguilan (Robert Shaw) johdolla pikku pueblon kirkkoon, ottaen tylysti hengiltä sen uumenissa hartaushetkeä harjoittavat kyläläiset aina piruntorjuntapattteria edustavaa saarnamiestä myöten.

Kymmenen vuotta tapahtuneesta myöhemmin samaiseen kylän rähjään saapuu kalman musta ruumisvankkuri, jota ohjastaa salamyhkäisyyden kaapuun sonnustautunut Espectro (Dudley Sutton) niminen mies. Arkkukin näistä kärryistä löytyy. Ruumiskin sen sisällä on, mutta tavasta poiketen tämä ruumis on edelleenkin täysissä sielun ja... noh... ruumiin voimissa, kuuluen naiselle Alvira (Stella Stevens) nimeltään. Näyttävän paikalle saapumisensa jälkeen Alvira löytää tiensä kylää rautaisen tyrannimaisella otteella hallitsevan Don Carlosin (Telly Savalas) luo, paljastaen tälle tulleensa etsimään vuosikymmen sitten tapahtuneessa kahakassa edesmenneen miehensä murhajaa, tarjoten sille, joka hänet paljastaa ison läjän kultaa palkkiokseen. Ahneuksissan Don Carlos lupautuu Alviraa auttamaan, vaan lyhyeksi kuin kananlento jääpi se yhteistyö ja avunanto varjon lailla liikuksivan Espectron toimesta.

Jo ennestään sekava pakka sekoittuu entisestään, kun paikan päälle pälähtää Meksikon armeijan eversti (Martin Landau) joukkoineen, Aguilaa käsiinsä kovasti kaivaten ja etsiskellen. Everstin harmiksi kukaan ei tunnu tietävän miltä "Kotka" näyttää, joten hänen on turvauduttava äärimmäisen brutaaleihin keinoihin etsimänsä miehen henkilöllisyyden selvittääkseen. Kukaan ei siis tunne Aguilaa, mutta kylän sen hetkinen pappismies puolestaan tuntee Everstin varsin hyvin. Vähän liiankin hyvin, jos mieheltä itseltään sitä kysytään...

Tuomio: Mielenkiintoisista lähtöasetelmista liikkeelle lähtevä paella (ja ilmeisesti jossain määrin myös fish & chips) western, joka Savalasin loistavasti esittämän kusipäähahmon liian nopean poistumisen jälkeen lässähtää kasaan kuin korttitalo ikään. Lisää sekavuutta ja päänvaivaa juonenkulun seuraamiseen tuovat myös luokattoman huono editointi, että myöskin leffan keskivaiheille yllättäen ja pyytämättä lätkäisty takaumajakso, jonka sijasta olisi tarinankerronnalisesti ehdottomasti pitänyt käyttää jotakin toista, paremmaksi havaittua keinoa tai sitä kuuluisaa kikka kuutosta. Näyttelijöitä ei pidä tämän tuotoksen keskinkertaisuudesta millään muotoa syyttämän, sillä he tekevät parhaansa heille eteen lätkäistyn materiaalin suhteen. Olisipa vain se annettu materiaali ollut tasoltaan tasokkaampi, niin tästäkin olisi voinut tulla jotakin suurta. Aineksia huomattavasti parempaan suoritukseen tässä olisi nimittäin ollut, kuin mitä lopulta katsottavaksi tarjottiin.
Vasemmalla Dudley Sutton salaperäisenä Espectrona. 
Oikealla taasen lupsakan leppeänä Lovejoyn kaverina
Tinkerinä, jona suurin osa meistä hänet parhaiten muistaa.

2 kommenttia:

Graduated Cylinder kirjoitti...

Tämän voisi sekavuudesta huolimatta yrittää etsiä nimekkään näyttelijäkaartin takia.
Näköjään julkaisivat tämän myös kirjaversiona.

Tuoppi kirjoitti...

Tässä on kyllä hyvä poppoo näyttelijöitä mukana, joista Telly Savalas tosin poistuu harmittavan aikaisessa vaiheessa pois kuvioista. Hänen esittämäänsä hahmoa olisi suonut kyllä näkemäni aina leffan loppuun saakka.

Kirjaversio olisi kyllä kiva saada kokoelmiin sekin.