maanantai 7. toukokuuta 2012

Terminator Salvation (2009)

Arkistojen kätköista löytyi tämmöinen häthätää kyhäämäni arvostelu Terminator sarjan neljännestä osasta. Paremman materiaalin puutteessa, postaan sen näkyville tähän. Lukekoon ken tohtii...

Ohjaaja/käsikirjoittaja James Cameronin painajaisunesta aikoinaan alkunsa saanut Terminator-saaga on ajanlaskumme tässä vaiheessa ehtinyt neljänteen osaansa. Ajassa menneisyyteen matkaaminen on taakse jäänyttä elämää ja Rise of the Machinesin loppumetreillä käynnistynyt koneiden kapina on nyt laajentunut täysimittaiseksi rähinäksi.

Kaiken epätoivon ja synkkyyden keskeltä löytää itsensä ihmiskunnan viimeiseksi toivoksi ja sen pelastajaksi paljon profetoitu vastarintaliikkeen johtaja, John Connor (Christian Bale). Ympärillään olevien, monissa taisteluissa ryvettyneiden soturiensa avulla, Connor on kehitellyt salaisen aseen, jonka toimiessa, hän toivoo kääntävänsä sodan kulun ihmisten hyväksi. Niinpä maanalaisessa bunkkerissa valmisteellaankin kuumeisesti mahdollista viimeistä iskua suoraan Skynetin metallin kylmään sydämeen. Pakka menee kuitenkin pahemman kerran sekaisin mystisen Marcus Wrightin (Sam Worthington) maleksiessa muina miehinä paikan päälle...


Täytyy sanoa, että tämä McG:n luotsaama neljäs Terminator osoittautui melkoiseksi pettymykseksi. Itse tarina ei ole kovinkaan kummoinen, eikä näyttelijöidenkään suoritukset (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta) ole mitenkään päätä huimaavia. Jopa yleensä pätevä Christian Bale tuntuu olevan etäinen ja hieman väsyneen oloinen.
Tiedä sitten imikö kuvausten aikana valomiehelle mesoaminen Balesta parhaat mehut vai miksi hän on kuin nukkuvan rukous. Sen kuitenkin tiedän, ettei hän tämän suorituksen perusteella ole se John Connor joka hänen pitäisi olla. Vahva johtajatyyppi, jota muut seuraisivat hamaan kuolemaan asti. Itse en seuraisi tätä heppulia edes nakkikioskille. En vaikka maksettaisiin.

Yllättäen tämän leffan vahvuudet löytyvätkin sen muutamasta sivuhahmosta. Nuori Anton Yelchin (Star Trek) tekee takuuvarmaa työtä alunperin Michael Biehnin tunnetuksi tekemänä Kyle Reesenä ja Sam Worthingtonin (Avatar) esittämä Marcus Wright taas on kaikessa mystisyydessään erittäin mielenkiintoinen hahmo. Tosin paremman ohjaajan alaisuudessa hänestäkin olisi saanut varmasti vieläkin enemmän irti kuin McG sai. Noh, ei aina voi voittaa, ei edes joka kerta.

Entä sitten visuaalinen puoli? No, onhan leffa ihan hienon näköinen, vaikkakin sotaisa maailma ei vastaa yhtään sitä visiota jota James Cameron meille väläytteli erittäin säästeliäästi kahdessa ensimmäisessä Terminaattorissa. Tämä McG:n versio tuo enemmänkin mieleen Mad Maxit sun muut pölyä sekä bensankatkua täynnänsä olevat post-apokalyptiset seikkailut. Sinänsä se on ihan ookoo, mutta ei oikein istu Terminaattorin sinisen kylmän teräksiseen maailmaan.

Toimintaakin piisaa. On takaa-ajoja, ammuskelua, räjähdyksiä ja kaikkea muuta mitä kasvava nuori tarvitsee. Niin ja tietysti koko liuta erilaisia Terminaattoreja terminoimassa ihmisiä sen minkä kerkiävät. Ihan mukiin menevää äksöniä etten sanoisi. Paljon huonompaakin kun olen nimittäin nähnyt.

Kokonaisuutena Terminator - Pelastus on kuitenkin erittäin keskinkertainen tekele. Sen kyllä katselee, mutta siitä ei jää katsojan mieleen juuri mitään. Mutta mitä muutakaan voi odottaa ohjaajalta, jonka vyön alta löytyvät semmoiset kammotukset kuin Charlien Enkelit ja sen umpisurkea jatko-osa...

Ei kommentteja: