Kuvaus: Herrasmiesvaras Simon Templar (Ian Ogilvy) ottaa osaa pikavenekisaan, joka päättyy dramaattisesti rahamies Oscar Westin (Edward Brayshaw) kilpapaatin äkilliseen räjähdykseen, vieden Oscar paran hengen siinä ohessa. Kaikki merkit viittaavat onnettomuuteen ja sellaiseksi sen oikeuskin julistaa. Leskeksi jäänyt Annabel (Gayle Hunnicutt) on yhtäältä tapahtuneesta luonnollisesti surun murtama, mutta kahtaalta myös jossain määrin hämmentynyt. Viime mainittua olotilaa vahvistaa vielä sekin, että edesmennyt Oscar on jättänyt Annabelille perinnöksi Rohkean hanhen, hulppean jahtinsa, jonka olemassa olosta mies sopivasti unohti eläessään vaimolleen kertoa.
Samaan aikaan toisaalla Templar tulee pohdinnoissaan lopulta siihen johtopäätökseen, että Westin onnettomuus ei ollutkaan onnettomuus, vaan rikoksista se kaikista katalin, eli murha. Näin siksi, että kahdeksan vuotta aiemmin Marokossa suoritettiin paljon kohua aiheuttanut kultaryöstö, jonka pääjehuna Templarin mukaan hääri itse Oscar West. Joukkion muut jäsenet päätyivät keikan jälkeen telkien taakse rekisterikilpiä väsäilemään, kun West itse pääsi pälkähästä kadoten maailman tuuliin arvokas jalometallisaalis mukanaan. Aina venekilpailuun asti siis, ja Templar epäilee Westin tulleen murhatuksi kostoksi menneiden tapahtumien vuoksi. Westin poistuminen kuvioista herättää kysymyksen kertoiko hän tappajalleen kulta-aarteensa sijainnin vaiko ei?
Toisaalla Annabel on saanut selville Rohkean hanhen lokaation, matkaten kohti Ranskan Rivieraan aikeinaan myydä paatti pois eniten siitä tarjoavalle. Reissu ei suju kuitenkaan kovinkaan hyvin, sillä Annabel päätyy tahtomattaan kolmen konnan ketaleen vangiksi. Edesmenneen miehensä huijaamaksi joutuneita rikostovereita ovat he, uskoen vakaasti lesken tietävän tasantarkkaan piilotetun kullan sijainnin. Templar saapuu paikalle pelastavan enkelin ominaisuudessa, lyöttäytyen yksiin Annabelin kanssa kullan löytääkseen. Peräänsä kaksikko saa edellä mainitutut rötösherrat, kuin myös virkavaltaa edustavan tarkastaja Lebecin (Derren Nesbitt), jolla on omat kaunansa Templaria kohtaan. Aarrejahdin tuoksinassa Pyhimys havaitsee pian, ettei kehenkään ole luottamista, eikä mikään ole todellisuudessa niin, kuin päällepäin ehkä näyttää...
Tuomio: 70-luvun Return of the Saint televisiosarjan kahdesta peräkkäisestä episodista (Collision Course: The Brave Goose & Collision Course: The Sixth Man) kokoon kursittu töllöpätkä, joka pienoisista juonellisesta fiboistaan (ja hölmöhköstä nimestään) huolimatta on siltikin varsin viihdyttävä toimintapaketti. Simon Templarin roolin Roger Moorelta perinyt Ian Ogilvy omaa samantyyppistä veijarimaisen roistomaista charmia kuin edeltäjänsä, tuoden rooliin kuitenkin jotakin omaansakin, joten aivan totaalisesta kopiosta tässä ei siis ole kyse. Autokin on vaihtunut legendaarisesta Volvo P1800:sta toiseen, eli Jaguar XJS:sään. Gayle Hunnicutt edustaa puolestaan tämän tuotoksen naiskauneutta, tehden hyvän roolisuorituksen leskeksi jääneenä, mutta siltikin toiminnallisena Annabel Westinä.
Huhujen mukaan Pyhimyksen luoja Leslie Charteris vilahtaa hänkin pätkässä jossakin kohtaa taustahahmona, mutta minä en häntä onnistunut kyllä bongaamaan. Tosin, enpä minä yrittämällä yrittänyt moista tehdäkään, joten liekö se sitten mikään ihme, etten häntä huomannut. Mutta joo. Kokonaisuutena parempi suoritus, kuin mikään tämän jälkeen ulos pukattu Pyhimys seikkailu, Val Kilmerin tähdittämä leffavariaatio mukaan lukien. The Saint and The Brave Goose... ehdottomasti kolmen tähden arvoinen suoritus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti