maanantai 19. helmikuuta 2018

Stingray (1978) aka Abigail Wanted

Kuvaus: Murray Loniganin (William Watson) ja tollo rikostoverinsa Tony Agrosion (Bert Hinchman) pulverikauppa menee pahemman kerran reisille, kun he suureksi kauhukseen havaitsevat kaupanneensa hallussaan olevaa narkoottisia nautintoaineitaan ansaa heille virittäville narkkikytille. Kaiken hässäkän keskellä poliisit menettävät henkensä konnien toimesta, josta syystä he liukunenevatkin paikalta hippulat vinkuen huumeiden ja jäljittimellä varustettujen rahojen kera. 

Kiinnijäämisen pelko osoittautuu kuitenkin lopulta sen verran suureksi, että kaverukset päättävät kätkeä saaliinsa jonnekin varmaan paikkaan, hakeakseen sen sitten pois paremmalla ajalla. Poliisia kartellessan ketaleet havaitsevat tien varressa pönöttövän käytettyjen autojen liikkeen, jonka pihaan he hetikohta jo kaartavatkin. Kaikista siellä olevista autoista he valitsevat kätkökseen juuri sen, jota ei ehkä sittenkään olisi pitänyt valita, eli tulipunaisen Chevrolet Corvette Stingrayn vuosimallia 1964. Logiikalla eihän sitä nyt kukaan sieltä ihan heti pois osta. Vai ostaako sittenkin?

Käy nimittäin niin, että seuraavana päivänä liikkeen pihalle lampsii huolettoman oloinen heppuli Al (Christopher Mitchum) yhdessä ystävänsä Elmon (Les Lannom) kumppanittamana. Al ostaa Stingrayn pois kuleksimasta, ja se tietysti harmittaa Lonigania ja Agrosiota enemmän kuin isosti. Saaliin sijasta heidän täytyisi nyt palata tyhjin käsin psykopaattisen pomonsa Abigailin (Sherry Jackson) luo, selitellen miksi kävi niin kuin kävi. Abigail tykkää tapahtuneesti luonnollisesti kyttyrää, raivoten isoon ääneen huumeiden ja rahojen takaisin saamiseksi. Nunnaksi jostakin syystä pukeutunut nainen liittyy konepistooleineen Loniganin ja Agrosion matkaan, kuten tekee myös Magnum .44siaan heilutteleva paksupoika Roscoe (Cliff Emmich). Konnien lisäksi Alin ja Elmon perään lähtee myös poliisi, jotka hekin halajavat karussa olevat huumeet, että myöskin jäljittimellä varustetut rahat hoteisiinsa. Niin ja olisihan se ihan ookoo, jos virkaveljensä tylysti murhanneet ilkiöt saataisiin heidätkin oikeuden eteen ja sitä kautta telkien taa tiilenpäitä lukemaan. Hillitön, väkivallan, countrymusan ja naurunpyrskähdysten siivittämä takaa-ajo halki Amerikan mantereen on valmis alkamaan...

Tuomio: Hieman jännitti, että mitähän mahtaa olla luvassa, kun iskin Jeparit kintereillä kulkevan vhs-julkaisun videomasiinaani pyörimään. Alun hämmennyksen jälkeen tulin kuitenkin pian havainneeksi, ettei tämä pätkä nyt ihan täysi susi olekaan, vaan yllättävänkin viihdyttävä kaahailu, jonka parissa puolitoistatuntia sujui eri rattoisissa merkeissä. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita piisaa riittämiin ja naurujen ohessa reipashenkistä toimintaakin tarjoillaan kiitettävästi. Leffan parhaasta roolisuorituksesta vastaa eittämättä Abigailia esittävä Sherry Jackson, jonka rääväsuinen ja otteiltaan kova rikostäti nostaa tämän leffan tähtimäärän kerta heitolla kahdesta kolmeen. Niin ja onhan se '64 Stingraykin ulkonäöltään aikasta upea menopeli. 
3 kommenttia:

Tuoppi kirjoitti...

Laitetaas tämä vielä tänne, eli IMDb listaa Mark Hamillin tähdittämän Corvette Summer:in(1978) Stingrayn itsenäiseksi jatkeeksi. Sitä leffaa en valitettavasti omista, joten arvosteluakaan siitä ole siten kykeneväinen kirjoittamaan.

...noir kirjoitti...

En tunne tätä enkä myöskään tuota Corvette Summeria, mutta trailerin perusteella Stingray ei ainakaan mikään Bullitt ole. Dukes of Hazzard enemmänkin.

Tuoppi kirjoitti...

Sitä se hieman muistuttaa, mutta on paljolti väkivaltaisempi tapaus kuin Dukes. Tässä pätkässä ammuskellaan surutta otsaan ja sen lisäksi jääpiikkikin viuhahtaa niskaan ainakin kertaalleen. Komediaksi aika tyly pätkä siinä mielessä. Corvette Summerista en tiedä, kun en sitä omista, enkä liioin ole nähnyt. Haluaisin kyllä nähdä senkin. Ehkä se osuu joskus kohdalle reissun päällä kun olen.